Lelet

Ókori edomita templomot találtak egy izraeli katonai területen

A régészek úgy vélik, az edomita épületet szándékosan rombolták le valószínűleg a makkabeus hódítás után.

2017.12.02 11:00MTI

Több mint kétezer éves templomot találtak drónfelvételek segítségével egy izraeli katonai kiképzési területen - adta hírül a The Times of Israel online kiadása.

Az ókori Lákis település környékén - kamerákkal felszerelt katonai drónok októberi felvételein - egy nagyjából 2200 éves templom vagy palota maradványait fedezték fel.

"A drónfelvételek segítettek meghatározni, hol kell ásnunk. Nagyon gyorsan kiderült, milyen különleges épületet fedeztünk fel: az edomita nép egyik templomát" - írta közleményében Oren Gutfeld, a Jeruzsálemi Héber Egyetem munkatársa, a Horvat 'Amuda-i ásatások vezetője, valamint Pablo Betzer és Michal Haber, az izraeli régészeti hatóság képviselői.

A régészek szerint az országban olyan kevés edomita emlék maradt fenn, hogy ezek "egy kézen megszámolhatók".

A történelem viharai során az edomiták - nagyjából úgy, mint a zsidó nép - vándoroltak és újra meg újra letelepedtek a Szentföld különböző területein.

Országukat a babiloniak rombolták le a Kr.e. 6. században, a perzsa uralom alatt Júdea déli hegyvidékén voltak városaik. A hellenizmus korában végül asszimilálódtak a zsidókkal.

A komplexum egyik feltárt termében két oltárkövet ástak ki, az egyiket egy bika domborműve díszítette, amely "istenséget jelképezhetett, akit az edomiták imádtak" - mondta a régész.

A helyszínen finom keramikusmunka gyümölcseit, festett tálakat, korsókat, olajlámpákat is találtak.

A régészek úgy vélik, az edomita épületet szándékosan rombolták le valószínűleg a makkabeus hódítás után.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.