Érdekes tudomány

A nyelvek és egyes gének örökítése összefüggést mutat

A nyelvek és a rokonsági rendszer alapján kialakult genetikai csoportok hosszú távú összefüggése információval szolgál a nyelv továbbadásáról és a társadalmi csoportok szerkezetéről és tartósságáról.

2017.11.22 11:10MTI
hirdetés

A nyelvek és egyes gének örökítése összefüggést mutat az ősi társadalmakban, még ha a vándorlás folyamatos is - állapította meg egy új nemzetközi kutatás.

Az amerikai tudományos akadémia lapjában (PNAS) ismertetett tanulmány szerzői, Stephen Lansing, a Santa Fe Institute kutatója és kollégái megtalálták a nyelv és bizonyos gének együttes örökítésének egyik forrását. A tudósok két indonéziai sziget 25 falujának mintegy ezer lakóját vizsgálták, rokonsági és nyelvi viszonyaik után kutatva.

A területen ma is 17 különböző nyelvet beszélnek, a társadalom hagyományos törzsi szerkezetű.
Timor szigetén egy sor faluban a friss házasok szokás szerint a feleség családjához költöznek (matrilokalitás), gyerekeik születésüktől az anya falujában használt nyelvet tanulják.

Úgy öröklik tehát a nyelvet, mint az úgynevezett mitokondriális, vagyis a sejt éléskamrájában található DNS-t, melyet az anyák adnak tovább utódaiknak. Így mutat tehát összefüggést a mitokondriális DNS és az anyanyelv továbbadása" - írták a kutatók.

Sumba szigetén éppen ellenkezőleg, a nők költöznek az esküvő után a férj családjához (patrilokalitás). Itt a nyelv apai örökség lesz, mint az apai Y kromoszóma, ezek örökítése mutat kapcsolatot. A házassági utáni lakhelyet kijelölő szabályok nemzedékeken át fennmaradhatnak és meghatározhatják a közösség genetikai szerkezetét.

A nyelvek és a rokonsági rendszer alapján kialakult genetikai csoportok hosszú távú összefüggése információval szolgál a nyelv továbbadásáról és a társadalmi csoportok szerkezetéről és tartósságáról - olvasható a tanulmányban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.