Csillagászat

Rendkívül gyorsan száguld és szokatlan alakú a Naprendszeren áthasító égitest

Nagyon gyorsan halad, elég gyorsan ahhoz, hogy ellenálljon a Nap gravitációs erejének, és szivarszerű alakja van - már amennyit innen látni belőle.

2017.11.22 17:58ma.hu

Mint ahogyan arról a ma.hu is beszámolt, egy másik csillag körül kialakult égitest látogatta meg a Naprendszerünket. Október közepe óta zsongnak a csillagászok a csillagközi űrből érkező 1I/2017 U1 nevet kapó aszteroida miatt. Az aszteroidát Rob Weryk, a Hawaii Csillagászati Intézet Egyetemének munkatársa fedezte fel októberben egy Mauin lévő csillagvizsgáló segítségével. A Nemzetközi Csillagászati Egyesület (IAU) által adott 1I/2017 U1 névben az I az interstellar, azaz csillagközi jelzőre utal, míg az 1-es az elsőre.

A tudósok szerint az 'Oumuamua (elsőként érkező távoli üzenet) nevet kapó égitest külső jellegzetességei távoli eredete ellenére is nagyon ismerősek. Mérete, tengely körüli forgása és vöröses színe hasonlatossá teszi a Naprendszer aszteroidáihoz. A tudósok egy ideig nem zárták ki, hogy 'Oumuamua a Naprendszerünk külső szélén jött létre, de ahhoz, hogy ilyen szögben száguldjon át "rajtunk", egy ismeretlen bolygóval kellett volna ütköznie. Ez egy meglehetősen nagy bolygó létezését igényelné, nagy távolságra a Naptól, ezért ezt végül elvetették. Mintegy 180-szor 30 méteres. Erősen hiperbolapályán mozog, nagyon közel került a Naphoz, mégsem mutatott üstökösaktivitást.

A 400 méter hosszú szivarra emlékeztető objektumhoz hasonlót, ami természetes úton keletkezett, még soha nem figyeltek meg, vagy észleltek, ez mindenképpen egyfajta mérföldkő az emberi történelemben és a csillagászat tudományában. Ha más csillagok körül is hasonlóképpen formálódnak a bolygók, akkor várhatóan több 'Oumuamua'-méretű objektum is kilökődhet a folyamat során - vélik a tudósok.


Ezek a megfigyelt tulajdonságok arra utalnak, hogy az `Oumuamua anyaga sűrű, feltehetőleg kőzet, esetleg magas fémtartalommal. Ugyanakkor víz, illetve jég alig van benne. Az őt évmilliókon át bombázó kozmikus sugárzás festette mélyvörös színűre a legalább 400 m hosszú kisbolygó felszínét.

A csillagászok számításai szerint átlagosan évente egy csillagközi kisbolygó érkezik a belső Naprendszerbe. Ezek azonban kicsik, halványak, ráadásul rövid ideig tartózkodnak csak itt, ezért nem találtunk egyet sem ezelőtt.

A pályaszámítások szerint a jövevény a Vega irányából közelített meg bennünket. Az égitest 95 ezer km/órás sebességével 300 ezer évig tart a Vega és a Nap közötti távolság legyűrése, annyi idővel ezelőtt a Vega azonban még egészen máshol járt. Az `Oumuamua talán több százmillió éve rótta magányosan a Tejútrendszert egyetlen csillaghoz sem kötődve, mielőtt belebotlott a Naprendszerünkbe. Most pedig örökre maga mögött hagy bennünket is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.