Tudomány

Üzenetet küldtünk a világűrbe

25 év múlva érkezhet válasz, ha érkezik.

2017.11.17 13:21ma.hu

Egy maroknyi tudós üzenetet sugárzott a világűrbe októberben, hátha észleli egy idegen civilizáció. A Newsweek híre szerint a három napon is leadott üzenettel a tőlünk 12,4 fényévnyire lévő GJ273 nevű csillagrendszert célozták meg. A zene, matematikai és technológiai információk mellett egy útmutatót is elküldtek. Ebből megtudhatják az idegen civilizációk, hogyan tudnak nekünk válaszolni egy 25 év múlva esedékes napon.

Ezt az egészet a barcelonai Sónar zenei fesztivál szervezői tervelték ki, érthető tehát, hogy a fesztiválon jelentették be az üzenet elküldését. A megvalósításba természetesen szakértőket is bevontak, a Katalán Űrkutató Intézettől és a METI projekttől. Ez utóbbi a világszerte ismert SETI projekt párja, azzal a különbséggel, hogy nemcsak az űrből érkező jeleket akarják figyelni, hanem kommunikálni is akarnak az idegenekkel. (SETI: Search for Extraterrestrial Intelligence, METI: Messaging Extraterrestrial Intelligence)

Az utóbbi projekt igencsak vitatott, maga Stephen Hawking a legnagyobb ellenzője. A világhírú fizikus szerint az idegenekkel kapcsolatot teremteni végzetes hiba lehet, az emberiség pusztulását eredményezheti.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.