Tudomány

Így nézhetett ki egy 18. századi "boszorkány"

Egy 313 éve elhunyt "boszorkány" arcát rekonstruálták a Dundee-i Egyetem munkatársai.

2017.11.06 11:06ma.hu
hirdetés

Lilias Adie egy boszorkányper elítéltje volt. Az eljárás során "beismerte", hogy "közösült az ördöggel". Akkoriban úgy tartották, hogy a boszorkányok innen merítik az erejüket. A nyugat-skóciai Torryburnből származó asszony a börtönben halt meg, 1704-ben.

Lilias Adie arcának rekonstrukcióját a BBC Radio Scotland Times Travels nevű programja készítette el. Kutatók szerint azért nem készült még rekonstrukció skót "boszorkányokról", mert a többségük maradványai megsemmisültek a kivégzések során.

A helyreállításon dolgozó szakértő szerint borzasztó körülmények áldozatává vált az asszony.

Llias Adiet megégetésre ítélték, ám a nő meghalt a börtönben, egyesek szerint öngyilkosságot követett el. Maradványait egy hatalmas szikla alá temették, feltehetőleg azért, hogy megakadályozzák, hogy visszatérjen a halálból.

Sírját a 19. században tárta fel régészek egy csoportja.

A vád feljegyzései arra utalnak, hogy a nő a hatvanas éveiben járhatott. Nem volt hajlandó terhelő vallomást tenni másokra. Faggatói újabb boszorkányneveket akartak tőle megtudni, ám ő azt állította, hogy az összejöveteleken mindenki maszkkal fedte el az arcát.

Nagy lelkierővel, és hatalmas igazságérzettel rendelkezhetett, szomorú belegondolni, hogy szörnyetegként tekintettek rá.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.