Régészet

Hatalmas titkos kamrát találtak a gízai nagy piramisban

A 30 méter hosszú "üres tér" vagy "üreg" a piramis 47 méter hosszú nagy galériája felett helyezkedik el.

2017.11.02 14:41MTI

Hatalmas titkos kamrát talált egy nemzetközi tudóscsoport a gízai nagy piramisban. Felfedezésükről a Nature című tudományos folyóirat csütörtökön megjelent számában adtak hírt.

A 19. század óta ez az első eset, hogy az ókori világ hét csodája közül egyedüliként fennmaradt gízai nagy piramisban nagy belső szerkezeti egységet fedeztek fel – közölték a szakemberek.

A 30 méter hosszú “üres tér” vagy “üreg” a piramis 47 méter hosszú nagy galériája felett helyezkedik el. A Kairóhoz közeli gízai piramisokban müon-tomográfiával végeztek kutatásokat, amelynek segítségével rejtett föld alatti üregeket képesek feltárni.

Az óbirodalmi Hufu vagy Kheopsz fáraó (Kr.e.2509-2483) piramisát a fáraó uralkodása idején építették. Ez a világ legnagyobb ismert ókori építménye a kínai nagyfal mellett.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.