Népszerűség

Stephen Hawking doktori értekezését több mint kétmillióan látták egy hét alatt

Az értekezés az egyetem Apollo archívumának eddigi messze legnagyobb érdeklődést kiváltó darabja.

2017.10.30 12:00MTI

Több mint kétmillióan voltak kíváncsiak egy hét alatt Stephen Hawking elméleti fizikus 1965-ben készült doktori értekezésére, amelyet a tudós ingyen tett hozzáférhetővé - számolt be róla a hétvégén BBC News.

Hawking A táguló univerzumok tulajdonságai című doktorija olyan nagy érdeklődést keltett, hogy a forgalom miatt egy időre összeomlott a Cambridge-i Egyetem kiadvány szekciójának honlapja. Több mint félmillióan próbálták meg letölteni a dolgozatot.

Arthur Smith, az egyetem tudományos kommunikációért felelős helyettes vezetője "monumentálisnak" nevezte az adatokat. Mint hozzáfűzte: Hawking értekezése az egyetem Apollo archívumának eddigi messze legnagyobb érdeklődést kiváltó darabja. "Megkockáztatom, szerintem Hawking professzor doktori értekezése a legkeresettebb dokumentum, bármely kutatási adatbázist tekintve" - jelentette ki.

Hawking 24 évesen írta a 134 oldalas dokumentumot a cambridge-i Trinity Hall posztgrauális hallgatójaként.

Az egyetem adatai szerint a hétfőn szabadon hozzáférhetővé tett doktorit több mint kétmillió alkalommal tekintette meg mintegy 800 ezer egyéni böngésző a világ minden sarkából.

Korábban a professzor dolgozatának lemásolásért, beszkenneléséért vagy azért, ha valaki személyesen ment el a könyvtárba, hogy elolvassa, 65 fontot kellett fizetnie az egyetemnek.

Az egyetem reméli, hogy Hawking példáját követve más egykori hallgatói is szabadon hozzáférhetővé teszik tudományos munkáikat. Smith szerint ugyanis "semmi értelme elzárni a tudást és az információt".

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.