Csillagászat

Rejtély: csillagközi térből érkezett egy égitest a Naprendszerünkbe

Ismeretlen objektum lépett a Naprendszerbe.

2017.10.27 18:05ma.hu

Felfedezték az első olyan kis égitestet, amely a csillagközi térből érkezhetett a Naprendszerbe. Erősen hiperbolapályán mozog, nagyon közel került a Naphoz, mégsem mutatott üstökösaktivitást. Egy más csillag körül kialakult egyszerű kisbolygó látogatta meg a Naprendszert.

A Naprendszer kutatásának történetében emlékezetes lesz 2017. október 18., amikor a Hawaii-szigeteken a Haleakala Obszervatórium Pan-STARRS1 1,8 méteres teleszkópjával felfedezték az ideiglenesen C/2017 U1 (PANSTARRS) jelölés mellett üstökösként katalogizált égitestet. A felfedezésekor csak 0,2 CSE-re (30 millió kilométerre) volt a Földől és 1,18 CSE-re a Naptól, miközben már a pályája távolodó szakaszán járt. Napközelben 2017. szeptember 9-én volt, amikor 0,248 CSE legkisebb távolságra közelítette meg központi csillagunkat. A kis égitest pályája síkja 58 fokos szöget zár be a földpálya (ekliptika) síkjával, ám a nagybolygók keringési irányával ellenkező irányban, vagyis retrográd pályán mozog.

A NASA JPL pályaelemei szerint a pálya excentricitása 1,181, ami erősen hiperbolikus pályát jelent, és rekord a maga nemében. Az eddigi excentricitás rekordot a C/1980 E1 (Bowell)-üstökös tartotta 1,051-del, de ez a Jupiter gravitációs hatásának volt köszönhető, azt megelőzően elnyúlt parabola volt a pálya alakja. A pályaszámítások szerint az új égitest 2017. október 14-én volt földközelben mintegy 0,16 CSE-re (24 millió kilométerre) bolygónktól. A pálya tengelyének iránya olyan, hogy a Lyra (Lant) csillagkép irányából érkezett.

Karen J. Meech (Hawaii Egyetem) és munkatársai az Európai Déli Obszervatórium (ESO) VLT (Very Large Telescope) egyik 8,2 méteres távcsövével részletesebben is megfigyelték a C/2017 U1-t és azt találták, hogy teljesen aszteroidaszerű, azaz nem mutat üstökösre utaló tulajdonságokat, kómát vagy csóvát. Az új jövevényt ezért átsorolták a kisbolygók közé, így jelenlegi hivatalos jelölése a Nemzetközi Csillagászati Unió (IAU) 1995-ös nevezéktani megállapodása szerint A/2017 U1 lett.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.