Történelem

300 éve lépett török földre II. Rákóczi Ferenc

Kétnapos ünnepi programsorozattal emlékeznek szerdán és csütörtökön az isztambuli magyarok II. Rákóczi Ferenc erdélyi fejedelem török földre lépésének 300. évfordulójára.

2017.10.10 16:41MTI

A rendezvényt, amely része Magyarország V4-es elnöksége isztambuli programsorozatának, Magyarország isztambuli főkonzulátusa és az Isztambuli Magyar Intézet szervezi.

Az ünnepi programot szerdán Potápi Árpád, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára nyitja meg, aki a Rákóczi 300 című nemzetközi tudományos konferencián mond beszédet. A szimpózium témái között szerepel II. Rákóczi Ferenc közép-európai személyisége, történeti jelentősége, valamint a V4-es együttműködés jelene és jövője. Az előadók a visegrádi országokból, illetve Törökországból érkeznek.

A program csütörtökön rodostói (tekirdagi) kirándulással, továbbá az ottani Rákóczi Múzeum meglátogatásával folytatódik. A résztvevőket később a helyi török-magyar baráti társaság, valamint a város polgármestere várja ebédre. A nap végén az isztambuli Szent Benedek-templomban emlékmisét celebrál Ruben Tierrablanca Gonzalez isztambuli, illetve Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök.

A programokon a konferencia résztvevői mellett részt vesznek a V4-es országok diplomácia testületének tagjai, továbbá a Rákóczi Szövetség 18 fős delegációja is.

II. Rákóczi Ferenc a szabadságharc bukását követően száműzetésbe kényszerült. Az éveken át Lengyelországban és Franciaországban bujdosó fejedelmet 1717-ben végül III. Ahmed oszmán szultán fogadta be és helyezte el kíséretével együtt először Isztambulban, majd 1720-tól Rodostóban, ahol Rákóczi egészen 1735-ben bekövetkezett haláláig élt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.