Csillagászat

Megfigyelésére és lehallgatására alkalmas űreszköz került fel az égre

Semmitmondó névvel, titkos (de azért sejthető) küldetéssel amerikai kémműhold állt pályára Kaliforniából egy Atlas-5 hordozórakétával.

2017.09.26 18:50ma.hu

Az űreszköz a NRO (National Reconnaissance Office) nevű, a nemzetbiztonsági célú kémműholdak üzemeltetését koordináló amerikai kormányzati hivatal megrendelésére készült - írja az Űrvilág.hu Az Atlas-5 rakéta az AV-072-es számú repülésére a kaliforniai Vandenberg Légitámaszpontról szeptember 24-én, magyar idő szerint 7:49-kor indult.

Bár hivatalosan nem közölték a műhold műszaki paramétereit és majdani feladatát, a szakértők viszonylag könnyen kikövetkeztették, hogy a rádiós kommunikáció figyelésére és lehallgatására alkalmas űreszközről van szó. Eszerint az NROL-42 jelölés egy új generációs Trumpet Follow-On műholdat takarhat, méghozzá ennek a sorozatnak a második képviselőjét. Az első NROL-35 néven 2014 decemberében állt pályára, ugyaninnen, ugyancsak az Atlas-5 rakéta 541-es konfigurációjú, Centaur végfokozattal felszerelt példányával. A rakétának ezt a változatát ritkán használják, összesen az ötödik alkalom volt a mostani, Vandenbergből pedig csak a második. Így a hasonlóság az NROL-35-tel több mint szembeötlő.

Kép: United Launch Alliance

Startelőkészületek: a titkos műhold már a védőborítás alatt, az Atlas-5/Centaur rakétára való felhelyezése közben.

A Trumpot holdak ún. Molnyija-típusú, vagyis fél nap körüli keringési idejű, nagy hajlásszögű, igen elnyúlt pályán működnek. Ennek a pályának az előnye, hogy az űreszköz földtávolban – ahol keringési idejének oroszlánrészét tölti – sokáig ugyanazon magas (északi) földrajzi szélességnél fekvő vidék fölött tartózkodik. A helyzete tehát kiváló a „hallgatózásra”. Az NROL-42 esetében a pálya hajlásszöge állítólag 63°-os lesz, magassága nagyjából 1500 km és 38 ezer km között változik.

Az NROL-42 fedélzetén – ha minden igaz, és teljes az analógia az NROL-35-tel – helyet kap a földi rakétaindításokat az infravörös tartományban érzékelő rendszer elnyúlt, elnyúlt ellipszispályákat használó szegmensének (SBIRS-HEO, Space Based Infrared System - Highly Elliptical Orbit) negyedik műszere is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.