Programajánló

Kutatók éjszakája - Rovarevésről és okosházakról is lesz előadás Somogyban

A rovarevés, az autóalkatrészek digitális képalkotó vizsgálata és az okosház is téma lesz a pénteki Kutatók éjszakája Somogy megyei rendezvényein.

2017.09.26 02:29MTI

A programsorozat honlapja és a szervezők közlése szerint a Somogy megyét érintő mintegy 190 esemény közel harmadának a Kaposvári Egyetem campusai adnak otthont. A felsőoktatási intézményben kiemelt figyelmet szentelnek az állatokkal, növényekkel kapcsolatos ismeretterjesztésnek: a közönség előadást hallhat a nagy tejtermelésű tehénről, az intelligens répáról, és rovarétel-kóstolóval egybekötve szó esik a rovarok emberi, állati fogyasztásra való esetleges jövőbeni felhasználásáról.

Az érdeklődők megtudhatják, milyen táplálékot fogyasztanak a halak egyedfejlődésük során, milyen veszélyek leselkednek rájuk, milyen "bűntények" történnek az állatvilágban. Téma lesz, hogy mit mutatnak digitális képalkotó berendezések az állatokról, autóalkatrészek belsejéről, milyen történelemkönyvekből tanultak a Horthy-korszakban, és hogy milyen lehet az élet robotok között.

A Logiscool számítógépes játékok készítésére ad lehetőséget, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal kaposvári laboratóriumában az élelmiszerekben előforduló mikroorganizmusokról, adalékanyagokról bővítik a látogatók ismereteit, a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karának Kaposvári Képzési Központja pedig izgalmas, érdekes kémiai kísérletekkel, elsősegélynyújtó-oktatással és gerincjóga-bemutatóval is készül a kutatók éjszakájára.

Bőszénfán, a Kaposvári Egyetem szarvasfarmján egy vadaskert életébe nyújtanak bepillantást. Siófokon, a Gábor Dénes Főiskola campusára azokat várják, akik érdeklődnek a számítógépes játékok készítése, a háromdimenziós nyomtatás, a digitális vizuális művészet vagy az otthonunkat kényelmesebbé, takarékosabbá és biztonságosabbá tevő okosház-technológiák iránt.

A Balaton-parti város Perczel Mór Gimnáziuma fizikai, kémiai és biológiai kísérletek, valamint tudományos kutatásokról, ásványcsodák erdélyi lelőhelyeiről, a színek hatásáról, és a rák-kódról szóló előadások helyszíne lesz.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.