Pasze 37 éves volt

Elpusztult a világ legidősebb fogságban élő óriáspandája

Pasze életkora emberi években meghaladta a százat.

2017.09.14 11:20MTI
hirdetés

Harminchét évesen elpusztult Pasze, a világ legidősebb fogságban élő óriáspandája. Életkora emberre vetítve jóval meghaladta a 100 évet.

A nőstény medve az egyik legismertebb panda volt Kínában, mivel 1990-ben róla mintázták az Ázsiai Játékok kabalafiguráját. A Szecsuan tartomány Paohszing megyéjében napvilágot látott Pasze Pan Pan “művésznéven”, a kabala megihletőjeként vált igazán sztárrá.

Pasze januárban lett 37 éves (Fotó: AFP)

Születésnapját minden évben nagy pompával, a tévékamerák kereszttüzében ünnepelték a fucsoui pandakutató központban, Fucsien tartományban, legutóbb idén január 18-án. Noha magas volt a vérnyomása és néhány éve szürkehályogműtéten is átesett, gondozói szerint akkor még alapvetően jó egészségnek örvendett. A 100 kilós állat szervezete azonban már elöregedett, ezért csak folyadékokkal és kevés bambuszlevéllel táplálkozott.

“Nehéz szívvel és mély szomorúsággal tudatjuk, hogy Paszi, a sztárpanda, a barátság hírnöke Kínában és külföldön, 2017. szeptember 13-án 8 óra 50 perckor 37 évesen elhunyt” – adott ki közleményt csütörtökön a pandakutató központ. A kínai köztévében élő riportot sugároztak a korrekorder óriáspanda búcsúztatásáról.

Tavaly októberig a hongkongi állatkertben lévő Csia Csia volt a világ legidősebb óriáspandája, a nőstény 38 évesen múlt ki.

Vadon átlagosan 15-20 évig élnek a pandák, fogságban azonban a jobb életkörülmények miatt sokkal hosszabb életkort is elérnek.

Az egyedül Kínában honos óriáspandák a világ legveszélyeztetettebb állatfajai közé tartoznak; a legfrissebb felmérések szerint 2013 végén 1864 élt közülük vadon, 422 pedig fogságban.

Szakértők szerint Pasze szokatlanul hosszú életének jelentős tudományos értéke volt, mert a fucsoui közeg, ahol él, jelentősen eltér az óriáspandák természetes élőhelyétől.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.