Hurrikán

Egy teljes sziget a szörnyeteg Irma szemében

A poláris pályán keringő környezetkutató műholdfelvételen Barbuda szigete látható, pontosan Irma szemében.

2017.09.07 10:07ma.hu

gy újabb műholdkép mutatja a szörnyeteg Irma hurrikán lenyűgöző méretét.

A forgószél szeptember 6-án haladt át Barbuda szigete felett, a felvételt a SUOMI NPP Műhold készítette, amely a poláris pályán keringő környezetkutató műholdrendszer részre. A felvételen maga a mindössze 162 négyzetkilométeres sziget látható, pontosan Irma szemében.

A hurrikán középpontja a legkisebb légnyomású zóna. Ezen a területen lefelé mozgó áramlások alakulnak ki, emiatt itt nem találhatók felhők. Ezt a részt nevezik a ciklon szemének, amely általában 15–40 km átmérőjű. A szemet gyűrű alakban óriási felhőfal övezi, melyet a rendkívül heves feláramlások hoznak létre. A leghevesebb szelek ebben a zónában mérhetők. A felhőfal a teljes troposzférát átfogja, jól fejlett, és igen intenzív csapadék hullik belőle. A ciklonmagtól távolabbi részén találhatók a spirális karok, ahol szintén heves, de a központban mérhetőnél enyhébb szelek fújnak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.