Csillagászat

Visszatért a Földre a Nemzetközi Űrállomás három űrhajósa

Sikeresen ért földet a kazahsztáni sztyeppén vasárnap hajnalban az orosz Szojuz MS-04 leszállóegysége, amely az amerikai Peggy Whitsont, az orosz Fjodor Jurcsihint és az amerikai Jack Fischert hozta vissza a Nemzetközi Űrállomásról (ISS).

2017.09.03 14:47MTI
NASA

Peggy Whitson kilenc és fél hónap után a világ legtapasztaltabb űrhajósnőjeként tér vissza a Földre: három űrmissziójának időtartamait összeadva az 57 éves biokémikus eddig 665 napot töltött a Földön kívül. Összesen 10 űrsétát végzett, és ő az első nő, aki már kétszer volt a parancsnoka az ISS-nek.

Whitson tavaly november 17-én Oleg Novickij orosz és Thomas Pesquet francia űrhajóssal együtt érkezett meg az űrállomásra. Novickij és Pesquet már június elején visszajött, Whitson küldetését viszont mostanáig meghosszabbították, mert idén tavasztól csökkentették az űrállomás orosz személyzetét, és így megüresedett egy hely, amelyet a Roszkoszmosz orosz űrkutatási cég külföldi űrhajósoknak ajánlott fel.

Az idő rövidsége miatt azonban nem találtak jelentkezőt. Jurcsihin és Fischer áprilisban érkezett az űrállomásra.

A TASZSZ jelentése szerint az űrhajósok vasárnap hajnalban jó közérzettel értek földet, sikeresen evakuálták őket a leszállóegységből.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.