Csodálatos természet

A kolumbiai szivárványfolyót látta már?

Egy algafajtának köszönheti fantasztikus színeit.

2017.08.28 15:13ma.hu

Kolumbia Meta tartományában hömpölyög 120 kilométer hosszan ez a csodaszép folyó. A terület, melyet kettészel hihetetlenül gazdag élővilággal bír. Macskafélék, majmok, madarak, orchideák élnek itt.

A Cano Cristales, vagyis Kristály-folyó számtalan vízesésével, szokatlan sziklaalakzataival, kör alakú medencéivel már önmagában is lélegzetelállító látvány, ám mégsem ezekről híres igazán.

Él ugyanis a vizében egy Macarenia clavigera nevű algafajta, melynek köszönhetően a folyó időnként szivárványszínekben pompázik.

A színpompás jelenség sajnos csak az esős és száraz évszak közötti rövid időszakokban figyelhető meg, kialakulása ugyanis rengeteg körülménytől függ. A folyó megfelelő vízhozama, az időjárás és a jó fényviszonyok is kellenek ahhoz, hogy az algák ellephessék a vizet.

Aki saját szemmel szeretné megcsodálni, annak nehéz dolga lesz: az út csak egy eldugott kisvárosig, La Macarenáig visz, onnantól ló- vagy öszvérháton folytathatják útjukat a természeti csodák szerelmesei.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.