Csillagászat

Belekeringett a Nemzetközi Űrállomás a napfogyatkozásba - nem is egyszer

Bár az űrállomásról a napfogyatkozás nem volt teljes, egymás után többször is részesülhettek a csodás látványban.

2017.08.22 01:40ma.hu

A napfogyatkozás megfigyeléséből nem maradt ki a Nemzetközi Űrállomás (ISS) legénysége sem. Ők a Föld felszíne fölött mintegy 400 km-es magasságban keringenek, 93 percenként egyszer megkerülve bolygónkat. Megörökítették egyrészt a Hold árnyékát, amint az a Földre vetült, másrészt a Napot, miközben egy részét eltakarta a Hold. Azért csak egy részét, mert az űrállomásról a napfogyatkozás nem volt teljes. Ez csak akkor következhetett volna be, ha az ISS véletlenül pont a totalitás sávja fölött repült volna el, ráadásul épp abban az időpontban, amikor az adott helyen földfelszíni megfigyelők is teljes fogyatkozásban gyönyörködhettek. Kárpótlásul viszont három egymás utáni keringés során is részük lehet az élményben, amint a Hold kitakarja a napkorong egy részét. Ezt pedig Joel Kowsky fotós meg is örökítette a Földről.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.