Tudomány

Lélegzetelállító fotó készült a Tejútról

A nem mindennapi képet egy új-zélandi fotós, Paul Wilson lőtte.

2017.08.15 09:59ma.hu
Fotó: Paul Wilson

Paul Wilson fotográfus Új-Zéland legnagyobb szigetén, a Déli-szigeten lakik. Wilson az éjszakai égbolt szerelmese, előfordul, hogy órákon át utazik, csak hogy olyan helyet találjon, ahonnan tökéletes képeket készíthet a csillagokról. Wilson szerint Új-Zélandról figyelve remek a sötét égbolt látványa: ha az ember kimegy a városból, máris észreveheti a Tejutat.

A fotós négy éve készít épeket a csillagokról. Általában hosszú expozíciós idejű felvételeet készít, majd összeilleszti a fotókat egyetlen lenyűgöző képet hozva létre - van úgy, hogy ezzel a módszerrel 500 megapixeles alkotás születik.

Wilson tipikusan február és november közt örökíti meg az eget, ekkor ugyanis hosszabbak az éjszakák. A férfi a tökéletes csillagfigyelő hely megtalálásához a Google Maps azon funkcióját használta, amely kifejezetten az éjszakai égbolt csodálására alkalmas pontokat mutatja. Így bukkant rá Hickory Bay-re, amely déli irányban két órányi útra található otthonától, Christchurch-től.

A fenti fotót is az öbölben készítette egy tiszta, februári éjszakán, 3:30 körül, amikor a dagály már visszahúzódott, a Tejút pedig elkezdett felemelkedni. Wilson huszonöt darab húsz másodperces expozíciós képet készített, hogy az egész jelenetet megörökítse.

A kész, 113 megapixeles felvétel káprázatos: sokkal fényesebb és részletesebb, mint ami szabad szemmel látható.

"Amikor a Tejút alatt van az ember, nagyon jelentéktelennek érzi magát. Utálnék olyan helyen élni, ahol nem láthatom" - mondta a fotós a Wirednek nyilatkozva.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.