Fejünk felett

Hibás alkatrész volt az EU navigációs műholdjainak óráiban is

Három rubídiumos és hat hidrogénes óra állt le, egy olyan műholdat találtak, amelyiken két időmérő is meghibásodott.

2017.07.05 19:47MTI

Megtalálták az Európai Unió műholdas navigációs rendszerén működő atomórák hibáját, írja az MTI az Európai Űrügynökség (ESA) jelentése alapján. A Galileo navigációs programot működtető ESA hónapok óta vizsgálja, miért nem jár a 18 műhold némelyikén lévő ultrapontos időmérő. Az amerikai navigációs rendszer alternatívájaként fejlesztett Galileo minden műholdján négy atomóra működik, kettő rubídiummal, kettő hidrogénnel. Ahhoz, hogy a navigáció jól működjön, műholdanként egy időmérő is elég, a többi három tartalék.

Három rubídiumos és hat hidrogénes óra állt le, egy olyan műholdat találtak, amelyiken két időmérő is meghibásodott. Lucia Caudet szóvivő elmondta, hogy a zavar fő okait megtalálták és intézkedtek, hogy a jövőben ne legyenek hasonló gondok a már űrben lévő műholdak fedélzetén. Az ESA vizsgálata feltárta, hogy a rubídiumos órákban volt egy hibás alkatrész, amely rövidzárlatot okozott. Az is kiderült, hogy a hidrogénes órákkal végzett műveleteket folyamatosan ellenőrizni kell. Szerencsére a Galileo szolgáltatásait nem befolyásolta sem az atomórák meghibásodása, sem a hibák kijavítása, mondta a szóvivő.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.