Régészet

Különös, többezer éves sírt találtak a régészek Hódmezővásárhely közelében

A különböző időbe meghalt holttesteket egy sajátos temetkezési rítus keretében temethették el.

2017.06.28 13:58MTI
Fotó: MTI

Különös, eltérő időpontokban életüket vesztő, de valamilyen sajátos rítus részeként együtt eltemetett tizenegy ember maradványait rejtő késő bronzkori, kora vaskori sírt találtak a Móra Ferenc Múzeum szakemberei Hódmezővásárhely-Kopáncs térségében.

Pópity Dániel régész szerdán az MTI-nek elmondta, a közgyűjtemény munkatársai a Hódmezővásárhelyt elkerülő út építéséhez kapcsolódó feltárás során egy homokbánya területén a Krisztus előtti 8. századra keltezhető sekély gödörben tizenegy ember maradványait találták meg.

A rétegtani nyomok alapján megállapítható, az emberi maradványokat az oszlás különböző fázisaiban egy időben temették el mintegy 2800-2700 évvel ezelőtt. Mivel az elhunytak nem egy időben vesztették életüket, a kopáncsi objektum régészeti értelemben nem tekinthető tömegsírnak - közölte az ásatásvezető.

A szakember szerint minden jel arra mutat, hogy az egyének nem háborús okokból vagy járványtól vesztették életüket. A jelenség mögött sokkal inkább egy sajátos temetkezési rítus állhat, amely során a közösség korábban önállóan elföldelt maradványait egy meghatározott alkalommal közös gödörben véglegesen újratemették. Ezt az elméletet erősíti, hogy bár a megvizsgált 30 ezer négyzetméteres terület régészeti lelőhelyekben rendkívül gazdag, ebből a korszakból nem került elő más lelet.

 A sírban - amely a térség egyik legmagasabban fekvő pontján található - fémtárgyakat nem találtak, csupán néhány kerámiatöredéket, melyek segítettek meghatározni a leletek korát. Az emberi csontok helyszíni elemzését Paja László antropológus végezte el. Vizsgálatának köszönhetően tudható: a gödörben férfiak, nők, valamint gyermekek maradványai is megtalálhatóak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.