Állati jó programajánló

Gólyagyűrűzés Komárom-Esztergom megyében

Az érdeklődők darus kocsival a fészek magasságáig felemelkedhetnek, lefotózhatják és el is nevezhetik a fiókákat.

2017.06.15 22:30MTI

Nyilvános gólyagyűrűzést tart szombaton 11 helyszínen Komárom-Esztergom megyében a Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület - mondta el a szervezet képviselője az MTI-nek.

Bolla Adrienn tájékoztatása szerint az érdeklődők darus kocsival a fészek magasságáig felemelkedhetnek, lefotózhatják és el is nevezhetik a fiókákat.

A résztvevőknek a szakértők ismertetőt tartanak a fehér gólya szokásairól, a madár védelméről és a gyűrűzés által felderíthető információkról. A gólyagyűrűzés helyszínei és időpontjai megtalálhatók itt.

A fehér gólya (ciconia ciconia) magyarországi állománya néhány évtized alatt 8000 párról 5000-re csökkent, majd 1970-es évek közepe óta a védelem következtében a populáció stabilizálódott. Európa egyik legjelentősebb gólyaállománya hazánkban költ, az adott területre eső gólyapárok számában Magyarország a második.

Komárom-Esztergom megye a fehér gólyák szempontjából az ország legritkábban lakott megyéje közé tartozik: a megyei állomány mintegy 20-25 pár körül ingadozik. Az új gólyafiókák évenkénti gyűrűzését az egyesület közösen végzi a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósággal, az E.ON Észak-dunántúli Áramhálózati Zrt-vel, valamint a Magyar Madártani Egyesület megyei csoportjával.

A Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület az elmúlt években több új fészkek kialakításával, valamint a meglévők tartókosárra helyezésével segítette a gólyák fészkelését, valamint csökkentette a fiatal madarak pusztulásának egyik fő okát jelentő áramütés veszélyét.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.