Tudomány

Kisarjadtak egy 5000 éves kínai ciprusfa űrben járt magvai

A szájhagyomány szerint Csin Si Huang-ti, Kína első császára ültette a fát, akit minden kínai közös ősének tartanak.

2017.06.12 16:23MTI
Illusztráció: kínai ciprusok

Az ötezer éves kínai ciprusfa magjait tavaly kínai űrhajósok vitték magukkal a világűrbe.

Május végére 28 mag hajtott ki, mostanra a sarjak három-öt centiméterre nőttek – közölte hétfőn Csao Hszia, a ritka fák szaporítóanyagának kutatásával foglalkozó kínai csoport illetékese.

A több mint 20 méter magas ciprusfa a Shanszhi tartományban lévő Huangling megyében van. A szájhagyomány szerint Csin Si Huang-ti, Kína első császára ültette, akit minden kínai közös ősének tartanak.

Múlt év augusztusában 150 magot gyűjtöttek a fáról és a Sencsou-11 űrhajóval a Tienkung-2 űrállomásra küldték, amelynek űrhajósai biológiai kísérleteket is folytattak.

A csíráztatási folyamatot idén május 15-én kezdte a kutatócsoport, amely egy összehasonlító tanulmány keretében a ciprusfa másik 150 olyan magját is kicsíráztatta, amelyeket nem vittek magukkal az űrhajósok – közölte Csao.

A kutatócsoport tagjai gondosan dokumentálják a sarjadást, minden két órában feljegyzést készítenek róla.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.