Égi kísérőnk

Az év legkisebb teliholdja ragyog fenn az égen

Mikroholdnak vagy miniholdnak is nevezik. De mitől kisebb ez, mint a többi szuperhold?

2017.06.09 21:12ma.hu
A képen egy mikrohold és egy szuperhold látható Zimbabwe-ban márciusban és augusztusban

Az earthsky.org szerint egy év és 18 naponta látható a minihold jelenség, így 2018-ban július 27-ére esik az év legkisebb teliholdja. A júniusi teliholdat Amerikában eperholdnak nevezik, mert az ősi algonkin indiánok ilyenkor gyűjtötték be a gyümölcsöt, a dakota-sziú indiánok pedig érett bogyók holdjának nevezték, Európában rózsa holdnak hívják, a keltáknál ez a lovak holdja, a kínaiaknál a lótusz hold.

A 2017. június 9-i egyben az év legtávolabbi teliholdja - és ezáltal a legkisebb is. A Hold közelében látható fényes "csillag" pedig a Szaturnusz. Az év legkisebb teliholdja mintegy 50 ezer kilométerrel van távolabb a Földtől.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.