Állati

Hátborzongató lényekre bukkantak a mélytengeri szakadékban

Bizarr teremtmények tucatnyi új faját fedezték fel ausztrál kutatók Tasmánia partjainál egy eddig feltáratlan mélytengeri szakadékban.

2017.05.31 15:53MTI
hirdetés

Az ausztrál kormány tudományos ügynöksége (CSIRO) által támogatott expedícióban a kutatók apró hálókat és víz alatti kamerákat használva tanulmányozzák a több mint négyezer méter mély szakadékot, hogy megismerjék lakóit.

“Jó néhány elképesztő teremtményt láttunk: a videokamerán keresztül megfigyeltünk már egy kimérához hasonlító lényt is, ami az ausztrál vizekben rendkívül ritka” – mondta Di Bray, az expedíció egyik résztvevője.

A bizarr teremtmények sorát gyarapítja egy hal, amelynek fényérzékeny lemezek vannak a feje búbján, valamint egy “arctalan hal”, amelyhez hasonlóról 1870 óta nem született feljegyzés.

Fotó: EPA

“Ennek a halnak van orrlyuka és szája, de nincs arca. Nyilvánvalóan van szeme valahol, de tényleg semmit sem látni belőle” – mondta Bray.

Az expedíciót vezető Tim O’Hara szerint ez az első alkalom, hogy kutatócsoport indult a szakadék feltérképezésére azon célból, hogy adatokat gyűjtsenek a klímaváltozás mélytengeri hatásairól.

Fotó: EPA


Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.