Állati

Újra előkerült a zempléni hiúz!

Másfél év bizonytalanság után ismét sikerült felvételt rögzíteni arról a hiúzról, amely először még 2010-ben bukkant fel a Zempléni-hegységben, legutóbb pedig 2015 utolsó napján látták.

2017.05.30 11:47Havariapress

Másfél év bizonytalanság után újra megmutatta magát a Zemplénben élő hiúz a WWF Magyarország kameráján keresztül. A korábbi, 2015. év végén rögzített videó óta sem nyomok, sem felvételek nem adtak egyértelmű jelet az állat hogylétéről - a kutatók aggodalmára.

Idén tavasszal azonban előbb vadászok látták, pár napja pedig vadkamerás felvételt is sikerült rögzíteni az állatról, amely kétséget kizáróan továbbra is jól érzi magát hazánkban.

A hazánkban őshonos hiúz és farkas nemcsak tekintélyt parancsoló urai az erdőknek, de fontos szerepük van az erdei életközösség fenntartásában.

Jelenlétük következtében megváltozik a növényevő emlősök viselkedése, létszámuk a természetes szintre csökken, ami az erdőknek is lehetőséget ad a megújulásra.

Magyarországon az Északi-középhegység ad lehetőséget arra, hogy egykor eltűnt nagyragadozóink a környező országokból visszatérhessenek; ma már mindkét faj hazai egyedszáma 10 fölé tehető.

A zempléni hiúzról legutóbb 2015. december 31-én rögzítette egy vadkamera, ezután közel másfél évig senki sem látta, ezért már az illegális kilövésétől is tartani lehetett.

Idén április végén azonban előbb vadászok jelezték, hogy hiúzt láttak a Zemplénben, majd felvételek is igazolták az állat újbóli felbukkanását.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.