Döbbenetes jelenség

Minden idők leggigászibb napfogyatkozása jön

A teljes napfogyatkozás egy rendkívül speciális esemény, ugyanis csak ekkor figyelhető meg szabad szemmel a nap koronája.

2017.05.14 15:56ma.hu

A napkorona nem más, mint a Nap légkörének plazmából, azaz ionizált gázból álló legkülső rétege, ebből a táguló, kifelé áramló gázanyagából keletkezik a napszél. A napkoronának nincsen éles határvonala, mivel folyamatosan változik a csillag mágneses mezejével párhuzamosan. Mivel azonban fele annyira fényes, mint a Hold, ezért normál esetben nem látható, mert a napfelszín egyszerűen túlragyogja azt. A teljes napfogyatkozáskor viszont megcsodálható, mert ilyenkor a Hold teljesen kitakarja a fotoszféra fényét.

Idén augusztus 21-én Oregon államtól kezdve egészen Dél-Karolináig végig lehet figyelemmel kísérni a teljes napfogyatkozást - 12 millió ember él ebben a keskeny sávban, így ez lesz eddig a legnézettebb ilyen esemény. Folyamatosan haladva a kijelölt keskeny sávban összesen 90 percig lesz látható a jelenség.

A Nap először Newport közelében tűnik el 10:16-kor helyi idő szerint, legvégül pedig a Dél-Karolinai Charlstonhoz közel 14:49-kor. A leghosszabb ideig Carbondale városban, Illinois államban lehet csodálni, várhatóan 2 perc és 40,2 másodpercig.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.