Régészet

Feltárták a nemrég felfedezett 3700 éves piramis sírkamráját

Feltárták a sírkamráját annak közel 3700 éves piramisnak, amelynek maradványait április elején találták meg Kairótól délre, a dahsúri nekropoliszban.

2017.05.11 15:13MTI

"A sírkamrát borító kövek elmozdítása után a régészcsoport felfedezett egy faládát, rajta három hieroglifasorral, amelyek az elhunyt védelmét szolgálták" - mondta Adel Okasa, a munkálatok vezetője.

Így mozdították el a sírkamrát borító köveket (Fotó: Nevine El-Aref)

A ládán, amely egykor négy kanópuszt, vagyis az elhunyt belső szervei tárolására szolgáló edényt tartalmazott, valószínűleg egy 13. dinasztiabeli uralkodó, Emnikamaw lányának a neve szerepel. Az uralkodó piramisa 600 méterrel arrébb fekszik.

A hieroglifákat vizsgálják az újonnan felfedezett ládán (Fotó: Nevine El-Aref)

Az egyiptomi műemlékvédelmi minisztérium közleménye szerint a faládában megtalálták az elhunyt becsomagolt máját, gyomrát, beleit és tüdejét is. A régészek egy szarkofág maradványait is feltárták, ám az rendkívül rossz állapotban került elő. Az ásatási munkálatok folytatódnak.

A piramisra a 4. dinasztia (Kr.e. 2613-2494) első uralkodója, Sznofru fáraó tört falú piramisától északra bukkant rá egy egyiptomi régészcsoport. A szakemberek szerint a rendkívül jó állapotban fennmaradt temetkezési építmény a 13. dinasztia idejéből, több mint 3600 évvel ezelőttről származik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.