Veszedelmes óceán

Megdöbbentő: Kieszik a szívét és a máját a nagy fehér cápáknak

Hatalmas, brutálisan megcsonkított nagy fehér cápák holttestei sodródtak partra Dél-Afrikában.

2017.05.11 11:44ma.hu
Fotó: AFP

Sorozatgyilkos gyilkos bálnák portyáznak Dél-Afrika part menti vizeiben - írja a Gizmodo.

Rövid időn belül négy, brutálisan megcsonkított nagy fehér cápa holttestét vetette partra az óceán Walker Bay közelében, a tengerbiológussok szerint kardszárnyú delfinek ölték meg a félelmetes ragadozókat.

Az orkák sebészi pontossággal harapták ki a cápák máját - hasonló jelenséget eddig még soha nem tapasztaltak Dél-Afrikában.

A dél-afrikai Garden Route mentén húzódó Walker-öböl az ország egyik legfontosabb ökoturisztikai célpontja. Az öbölbe rendszeresen beúszó déli simabálnák megfigyelése ugyanolyan turisztikai attrakciónak számít, mint a ketreces cápás merülések.

Csak nagyon kevés olyan terület található a világóceánon, ahol akkora egyedszámban lehet megfigyelni a nagy fehér cápákat, mint a Dyer-sziget, és az ehhez viszonylag közeli, a nagy Vals-öbölben fekvő Fóka-sziget vizeiben.

Februártól azonban egyre jobban megritkultak a környék számára komoly bevételt jelentő nagy fehér cápák, a tengerre kifutó búvárhajók hosszú napokon át egyetlen cápával sem találkoztak.

A jelenség hátterében a kardszárnyú delfinek állnak, mint kiderült, a hatalmas ragadozók szisztematikusan vadásznak a cápákra.

+Nyilvánvaló, hogy ez nagyon szomorú esemény mindannyiunk számára. Soha nem láttunk még ilyet" - nyilatkozta Alison Towner, a Dyer Island Conservation Trust tengerbiológusa az esetet kommentálva.

A nagy fehér cápák elleni sorozatos támadások hátterében a szakértők szerint a kardszárnyú delfinek által kifejlesztett új, eddig ismeretlen zsákmányolási taktika áll, amelynek a cápák olajban gazdag, rendkívül tápláló májának megszerzése a célja.

nem ez az első eset, hogy a gyilkos bálnák cápákat támadnak meg. Az alábbi videón két orka egy tigriscápát vadászik le Costa Rica partjainál:



Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.