Állati tudomány

Amikor a fertőzés irányítja a személyiséget

Szinte a ragadozók csőrébe hajszolja halakat a szemükben élő parazita.

2017.05.06 10:41ma.hu
hirdetés

A fiatal és a kifejlett szemmétely egészen másként befolyásolja a halak viselkedését. Míg a fiatal egyed lenyugtatja az állatokat, a kifejlett valósággal "megvadítja" őket. Ezáltal könnyebben válnak a ragadozó madarak prédáivá. A szárnyasokba jutó paraziták életciklusa így újrakezdődik.

A Diplostomum pseudospathaceum parazita kifejlett formája (Forrás: Mikhail Gopko)

A szemmételynek (Diplostomum pseudospathaceum) három különböző állatra van szüksége a sikeres reprodukcióhoz. A paraziták a madarak emésztő-szervrendszerében párosodnak, majd a megtermékenyített peték a széklettel távoznak a szárnyasok szervezetéből. A vízben kikelt lárvák később édesvízi csigákat fertőznek meg. Itt egy ideig növekednek, majd a csigák szervezetéből kiszabadulva célba veszik a halakat. A halak bőrén keresztül a szemlencséjükbe vándorolnak, ott pedig tovább növekednek. A kifejlett mételyek miatt megkergült halakat pedig elfogyasztják a madarak, így az egész kezdődik elölről.

Egy új kutatás során kifejlett szemmételyekkel fertőztek meg szivárványos pisztrángokat. Kiderült, az érett paraziták óvatlanná teszik a halakat, amik gyorsan úsznak és a vízfelszínhez közel tartózkodnak, így könnyen lesz belülük zsákmány. Egyértelműen azért, mert a fejlett szemmételyek már szaporodóképesek, tehát nem érdekük tovább a gazdatestben bujkálni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.