Lelet

Árpád-kori érméket és friesachi denárokat találtak Békés megyében

Több mint 640 érméből álló leletre bukkantak az orosházi Nagy Gyula Területi Múzeum munkatársai márciusban Tótkomlós határában.

2017.04.18 23:30MTI
Fotó: MTI

Az érmék között vannak Árpád-kori fizetőeszközök, friesachi denárok és egy angol penny is - hangzott el kedden a múzeumban tartott sajtótájékoztatón.

A kincsleletről az amatőr helytörténészként és fémkeresős munkatársként dolgozó Kerekes György olvasott egy 1926-os Szegedi Dolgozatok nevű kiadványban. Egy 1800-as évek végéről származó kataszteri térkép alapján beazonosította a kincs lehetséges helyét, és a múzeum munkatársaival, valamint nyolc fémkeresővel közösen - a Körös-Maros Nemzeti Park engedélyével - rábukkantak a 644 érméből álló leletre - számolt be Rózsa Zoltán, a múzeum igazgatója.

Bíró Gyöngyvér régész elmondta: a 620 friesachi denár mellett II. Géza 22 érméjét, egy III. István-korabeli érmét és egy angol pennyt találtak, amelyet I. (Földnélküli) János angol király idejéből származik.  

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.