Izraeli régészek

Ősemberek nyomai helyett a brit katonák üres üvegeire bukkantak

Első világháborús katonák több száz üres alkoholos üvegére bukkantak őskori leletek után kutató régészek Izrael középső részén.

2017.03.23 14:27MTI
hirdetés

Az Izraeli Régészeti Hatóság (Israel Antiquities Authority, IAA) szakemberei a helyi előírásoknak megfelelően a Ramle város melletti út építése előtt rutinfeltárást végeztek néhány hete, mivel a környéken korábban negyedmillió éves, a középső kőkorszakból származó kovakő szerszámokat találtak.

Legnagyobb meglepetésükre azonban ezúttal mindössze százéves maradványokra bukkantak, az első világháborúban errefelé szolgáló brit katonák nyomaira. A harcosokat a törökök idején átmenetileg egy mezőgazdasági munkálatokhoz használt épületben helyezték el, de a barakk annak idején ismeretlen okból kigyulladt és összedőlt.

Fotó: IAA

A katonák szállásuktól néhány méterre egy mélyedést ástak a szemétnek, ahol az izraeli régészek több száz üres üvegre bukkantak, amiből kiderült, hogy a csaták szüneteiben igen jelentős mértékben fogyasztottak tömény alkoholt.

A százéves palackok mellett törött cserepeket és evőeszközöket, egyenruhagombokat, övcsatokat, lovas felszereléseket, egy repülős tiszt lovaglópálcájának ezüst csúcsát és a katonák mindennapjaiban használt más eszközöket is leltek.

A több száz üveg hetven százaléka tömény szeszes ital volt, noha akadtak nem alkoholos és sörös üvegek is. Európából hozott bor, sör, szóda, gin, likőr és whisky volt a katonák itala a háború nehéz napjaiban.

A szomjukat oltó katonák az egyiptomi expedíciós egységhez tartoztak, amely 1917. november 15-én Edmund Allenby tábornok vezetésével elfoglalta a törököktől a mai Ramla és Lod környékét, és mintegy kilenc hónapra tábort vett, mielőtt elindult Jeruzsálem felé.

A régészek nem győztek csodálkozni munkájuk közben, hiszen antik wiskys üvegeket ritkán találnak, noha Izrael földjén unos-untalan őskori leletekbe bukkannak, hiszen ezen a területen haladtak el több hullámban az első emberek Afrika felől, hogy aztán meghódítsanak minden kontinenst.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.