Állati

Megfejtették az elpusztíthatatlan medveállatka titkát

Ez a bizarr kinézetű lény szinte bármit kibír, tudósok most rájöttek, hogy miért.

2017.03.18 10:56ma.hu

Ez a mikroszkopikus állat hihetetlen ellenálló képességgel bír, ő a legszívósabb élőlény a Földön. A legszélsőségesebb környezetekhez is alkalmazkodik. Kutatók próbálták már felforralni, lefagyasztani, extrém sugárzásnak kitenni, vákuumba rakni, fellőni az űrbe - mindent túlélt. Egészen eddig nem tudták, hogyan képes minderre.

Most viszont rájöttek: egy speciális fehérje áll a háttérben, amit csak a medveállatka termel. Egy amerikai és olasz kutatókból álló csoport megnézte azokat a géneket, amelyek akkor aktiválódnak, amikor a medveállatka kiszárad. A legtöbb ilyen gén az úgynevezett rendezetlen fehérjék kódolásáért felel. Ezek azért rendezetlenek, mert más fehérjékkel ellentétben nincs stabil 3d-szerkezetük. Ennek a fehérjének a segítségével a medveállatka üvegszoborrá változtatja magát.

Alapesetben a kiszáradás kristályosítja az élő sejteket, amit azok nem viselnek túl jól. A medveállatka által termelt fehérje viszont vitrifikálja vagyis üvegesíti őket, ami jóval kíméletesebb procedúra. Vagyis a medveállatka gyakorlatilag üveggé dermed, hogy aztán ha víz éri, különösebb gond nélkül térjen magához - akár harminc évvel azután, hogy átment ebbe a biológiai csökkentett módba.

Hogy megbizonyosodjanak arról, hogy ezek a gének jelentik a kulcsot a medveállatka titkához, a kutatók kikapcsolták őket, hogy megnézzék, mihez kezd nélkülük. A gének nélkül már nem élte túl a kiszáradást.

Az még nem világos, hogy a rendezetlen fehérje hogyan védi meg szinte bármitől a medveállatkát.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.