Tudomány

Néhány neandervölgyi vegetáriánus volt

Ráadásul fájdalomcsillapítót és antibiotikumokat is fogyasztottak.

2017.03.09 08:54MTI
hirdetés

Egy nemzetközi kutatócsapat megállapításai szerint területenként nagyon eltérő módon táplálkozott a Neander-völgyi ember: hol húsevőként, hol vegetáriánusként élt, ráadásul fájdalomcsillapítót és antibiotikumokat is fogyasztott.

Öt egyed fogait vizsgálták meg (Fotó: SPL)

Laura Weyrich, az ausztrál Adelaide-i Egyetem kutatója és munkatársai öt egyed fogait vizsgálták meg, melyeket a belgiumi Spy-barlangban, a spanyolországi El Sidronban és az olaszországi Breuil-barlangban találtak. Lekapartak róluk némi fogkövet és DNS-vizsgálatnak vetették alá őket.

“A fogkő nemcsak a szájban élő mikroorganizmusok, a légutakban és az emésztőcsatornában lévő kórokozók nyomait őrizte meg, hanem az akkoriban fogyasztott élelem maradványait is” – közölte Weyrich.

A mai Belgium területén 42 ezer éve élő Neander-völgyi fogkövében a gyapjas orrszarvú és muflon, valamint ehető tintagombák DNS-ét találták meg. Az ilyen ételek jellemzőek a füves puszta vadászaira.

Az Ibériai-félszigeten ezzel szemben húsban szegény táplálékuk volt, az innen származó fogak arról árulkodnak, hogy a Neander-völgyiek a Physcomitrella patens moszatot, fenyőmagvakat és gombákat fogyasztottak. A spanyol Neander-völgyiek tehát az erdőkben gyűjtögetett, vegetáriánus táplálékon éltek.

Kinek a hús, kinek a gomba (Fotó: SPL)

Az olaszországi barlangból származó fog már nem tartalmazott elemezhető állapotú örökítőanyagot. A spanyolországi El Sidron lakói nemcsak a szegényes táplálkozástól, hanem egészségi problémáktól is szenvedtek: betegséget okozó gombákat is találtak náluk, a szakértők feltételezése szerint penészes növényeket fogyaszthattak.

Az egyik egyedet emellett a nyomok szerint fogtályog és krónikus gyomor- és bélgyulladás kínozta, melyeket valószínűleg fájdalomcsillapítóval és antibiotikummal próbált kúrálni. Fogkövében ugyanis nyárfa és penicillingomba DNS-ét fedezték fel.

A nyárfa hajtásában, levelében és kérgében szalicilsav van, a mai aszpirintabletták hatóanyaga. A Neander-völgyi valószínűleg ezeket rágta, hogy csillapítsa fogfájását. A penicillingombák szintén természetes antibiotikumok, melyek segíthettek a bélrendszer krónikus gyulladásán.

“Természetesen nem tudunk részleteket arról, hogyan szerezték meg a tudást a gyógynövények hatásáról, de az biztos, hogy alkalmazták” – emelték ki a szakemberek, akik kutatásaik eredményéről a Nature tudományos lapban számoltak be szerdán.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.