Viraat

Nem szolgálhat tovább a legöregebb repülőgép-anyahajó

Ötven év után véget ért a világ legöregebb repülőgép-anyahajójának szolgálata. A hajót a Brit Haditengerészet megrendelésére állították szolgálatba, bevetették a falklandi háborúban is, majd az indiai hadsereghez került.

2017.03.08 06:30MTI
hirdetés

A világ leghosszabb ideig szolgálatot teljesítő repülőgép-anyahajóját vonták ki a szolgálatból Indiában.

50 év után nyugdíjba vonult a Viraat (Fotó: EPA/Divyakant Solanki)

A Viraat nevű hadihajó harminc évig szolgált az indiai haditengerészet kötelékében az óceánokon. Hétfőn ünnepélyes keretek között búcsúztatták a mumbai kikötőben. A hadihajó a Guinness-világrekordok könyvében is szerepel mint a legrégebben szolgálatot teljesítő repülőgép-anyahajó.

A Viraat több mint ötven évig járta a vizeket. A hajót a Brit Haditengerészet megrendelésére 1959-ben állították szolgálatba, bevetették a falklandi háborúban is, majd 1984-ben leállították. Két évvel később vásárolta meg India, ahol Viraat (szanszkritül: óriás) néven került a hadsereg kötelékébe.

A Viraat kivonásával az indiai haditengerészetnek mindössze egyetlen repülőgép-anyahajója marad, amelyet Oroszországtól vásároltak.

Indiában most építik az első saját gyártású repülőgép-anyahajót, amely a tervek szerint 2019-ben hajózhat majd ki.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.