Történelem

Könyv a Szovjetunióba elhurcolt dunakanyariakról

Élni muszáj címmel könyv és DVD jelenik meg szombaton a Szovjetunióba elhurcolt dunakanyariak visszaemlékezéseiből.

2017.03.04 22:30MTI
hirdetés

A kiadvány gondozását végző Néder Sarolta közölte, hogy a Német Nemzetiségi Önkormányzat kiadásában megjelenő kötet a Zebegényből, Kismarosról és Nagymarosról a szovjetuniói kényszermunkára elhurcolt csaknem hatszáz embernek állít emléket.

Néder Sarolta elmondta: a visszaemlékezéseket a '90-es évek közepén rögzítették, mivel a rendszerváltozás előtt nem volt szabad beszélni az átélt borzalmakról.

Hozzátette: a visszaemlékezések feldolgozása, digitalizálása a Szovjetunióba elhurcolt politikai foglyok és kényszermunkások emlékévéhez kapcsolódó pályázatok segítségével valósult meg.

Néder Sarolta elmondta, hogy a DVD-mellékleten két dokumentumfilm van, az egyiket angolul is feliratozták.

A kiadvány elkészítéséhez szakmai segítséget nyújtottak az elhurcoltak leszármazottai.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.