Genetika

Genetikai hibák okozhatták a gyapjas mamutok kihalását

Megvizsgálták a kihalt állatok ősi DNS-ét.

2017.03.03 15:59MTI
hirdetés

DNS-elemzések szerint lehetséges, hogy a gyapjas mamutok kihalását a genetikai hibák felhalmozódása okozhatta.

A Föld utolsó gyapjas mamutjaiban olyannyira felhalmozódtak a genetikai eredetű betegségek, hogy elveszítették szaglásukat, kerülték egymás társaságát és szőrzetük különösen fényessé vált - állapították meg kutatók, akik a kihalt állatok ősi DNS-ét vizsgálták mutációk után kutatva.

4000 évvel ezelőtt éltek ezek a hatalmas állatok (Fotó: SPL)

Az eredmények a jelenleg élő állatok fajfenntartásához járulhatnak hozzá - olvasható a BBC hírportálján.

Rebekah Rogers, a Berkeley-ben lévő Kaliforniai Egyetem szakértője, a kutatás vezetője szerint a mamutok örökítőanyaga "szétesett, épp mielőtt kihaltak".

Az ősi DNS egyfajta ablakot nyithat a múltba (Fotó: SPL)

A tudósok 4000 éve élt mamutok ősi DNS-ét vizsgálták, és összevetették azt egy 45 ezer éve élt példány örökítőanyagával - ebben a korban még jóval nagyobb volt a faj populációja.

A gyapjas mamutok egykor gyakori élőlények voltak Észak-Amerikában és Szibériában, ám környezeti tényezők és valószínűleg a vadászó emberek miatt mintegy tízezer éve megkezdődött a kihalásuk. Csak kisebb populáció maradt fenn egészen négyezer évvel ezelőttig.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.