Csillagászat

NASA-bejelentés: 7 Föld-szerű bolygót találtak egy közeli naprendszerben

Ennyi Föld-méretű bolygót még sehol sem találtak eddig.

2017.02.22 19:45ma.hu
NASA/JPL-Caltech

Fontos bejelentést harangozott be az amerikai űrhivatal szerda délutánra, és valóban izgalmas dolgot találtak, bár az már előre feltételezhető volt, hogy exobolygókról lesz szó. A csillagászok ugyanis Földhöz hasonló bolygót találtak a TRAPPIST-1 nevű vörös csillag körül.

A kutatók szerda - helyi idő szerint délutáni - bejelentése szerint a tőlünk nagyjából 39 fényévnyire lévő naprendszerben legalább hét, a Földhöz nagyjából hasonló méretű bolygót lát keringeni a Spitzer űrtávcső a TRAPPIST-1 hideg törpecsillag körül. Persze, hét bolygós rendszerekre már korábban is bukkantak, de hogy mind Föld-méretű bolygó legyen, na ilyet még nem találtak.

A tudósok feltételezése szerint mind a hét bolygónál van esély a folyékony víz jelenlétére. A hétből három bolygó van a lakhatósági zónában, ami azt jelenti, hogy ezek felszínén akár élet is lehet.

A tudósok ezt követően a létfontosságú gázok, többek között oxigén valamint a metán nyomai után kutatnak. Sőt, a James Webb űrtávcsövet is bevetik, hátha talál a légkörben l ózonmolekulákat is!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.