Irány az űrállomás

Sikeres volt a SpaceX történelmi fellövése

Az indítás érdekességét az adja, hogy a Floridában lévő Kennedy Űrközpontnak ezt, a 39A jelű kilövő állását közel hat éve, az űrsikló program vége óta nem használták.

2017.02.20 08:16MTI
hirdetés

Vasárnap sikeresen útnak indították Floridából a SpaceX amerikai magáncég teherűrhajóját a Nemzetközi Űrállomás felé, miután előző nap üzemzavar miatt felfüggesztették a startot.

Fotó: SpaceX

Az ember nélküli Dragon űrhajó mintegy 2 és fél tonna rakományt, utánpótlást és kísérleti anyagokat visz magával. A SpaceX immár tizedik alkalommal küld teherszállítmányt az űrállomásra.

Az indítás érdekességét az adja, hogy a Floridában lévő Kennedy Űrközpontnak ezt, a 39A jelű kilövő állását közel hat éve, az űrsikló program vége óta nem használták. Az állást a múlt század hatvanas éveiben eredetileg a Holdra szálláshoz építették, és utána használták az űrrepülőgépek.

Szombaton a SpaceX magánvállalat a kilövés előtt 13 másodperccel állította le az indítást, miután bizonytalanság jelentkezett a Falcon 9-es típusú hordozórakéta második fokozatának vezérlésében, amit a szakemberek nem tudtak időben elhárítani.

Vasárnap helyi idő szerint délelőtt 9 óra 39 perckor lőtték fel az űrhajót, és a hordozórakéta első fokozata sikeresen levált és nyolc perccel később épségben landolt a Földön.

Az amerikai űrhatóság, a NASA a SpaceX mellett egy másik céget is megbízott az űrállomás ellátásával, miután az űrsiklók missziója véget ért. Ugyancsak mennek ellátmánnyal oda orosz teherűrhajók.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.