Állatvilág

Kihaltnak vélt békafaj egyedeire bukkantak Zimbabwéban

1962-ben fedezték fel, ám azóta nem érkezett jelentés a rejtélyes kétéltű észleléséről.

2017.02.07 08:25MTI
hirdetés

Az Arthroleptis troglodytes nevű fajt, amely jelenleg súlyosan veszélyeztetett és feltehetőleg kihalt állatként szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vörös listáján, 1962-ben fedezték fel, ám azóta nem érkezett jelentés a rejtélyes kétéltű észleléséről.

1962-ben láttak ilyen békát utoljára, most találtak négyet is! (Fotó: AP)

Robert Hopkins, Bulawayo város természettudományi múzeumának kutatója szerint az Arthroleptis troglodytes négy példányát az állat ismert természetes élőhelyén, az ország keleti részében elterülő Chimanimani régióban fedezték fel.

A csapat december 3-án egy addig ismeretlen állati hangot követve bukkantak rá egy hím egyedre, majd később két másik hím, valamint egy nőstény békára.

A kutatók azt tervezik, hogy szaporítják a begyűjtött példányokat, majd az utódokkal együtt visszatelepítik őket hegyvidéki élőhelyükre. Az Arthroleptis troglodytes apró termetű béka, bőre világosbarna alapon sötét pöttyös.

A helyi hatóságok most a békák biztonsága miatt aggódnak. A tudományos világ érdeklődése ugyanis a ritka faj egyedeinek befogását és illegális exportját eredményezheti. Hopkins szerint az Arthroleptis troglodytes 16 példánya van kiállítva különböző múzeumokban, egyebek között a londoni British Museumban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Belépés és regisztráció

Belépés:

regisztráció

Regisztráció:

belépés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.