Biztonság

Lemásolható az ujjlenyomat a digitális fotókról

Japán kutatóknak sikerült: lemásolták egy ember ujjlenyomatát egy digitális fotóról, amelyen felmutatja mutató- és középső ujját a béke jeleként.

2017.01.31 16:01ma.hu
hirdetés

Szerintük ez komoly biztonsági kérdést vethet fel.

“Akinek sikerült ellopni más ujjlenyomatát, az új személyazonosságra tehet szert, vagy feltörheti a telefont, laptopot, behatolhat egy zárt terület, magánlakás ujjlenyomattal őrzött kapuján” – mondta Ecsizen Iszao, a japán Országos Informatikai Intézet professzora a Reuters-nek.

Ecsizen és kutatótársa, Ogane Tateo megismételték a kísérletet. Egy háromméteres távolságból készült digitális fotón Ecsizen mutatta fel két ujját, erről a képről másolták le az ujjlenyomatát. A nagy felbontású képet egy tükörreflexes kamerára szerelt 135 milliméteres lencsével készítették. Az ujjlenyomat-leolvasókat a jelszó és a PIN-kód alternatívájaként használják telefonok, laptopok és más készülékek védelmében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.