Állatvilág

Újabb fajjal bővült hazánk madárfajlistája

Magyarországon első alkalommal figyeltek meg szibériai szürkebegyet a Szentendrei-szigeten.

2017.01.20 11:51MTI

Magyarországon első alkalommal figyeltek meg szibériai szürkebegyet a Szentendrei-szigeten, ezzel újabb fajjal bővült hazánk madárfajlistája - közölte a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) az MTI-vel pénteken.

A szürkebegyek veréb méretű, elsősorban a talajon és a sűrű aljnövényzetben mozgó madarak. Rejtő mintás tollazatuk és bujkáló életmódjuk miatt meglehetősen nehezen megfigyelhetőek - olvasható a közleményben.

A szibériai szürkebegy elterjedési területének nyugati széle Európa és Ázsia határára, az Urál-hegység térségére esik. A faj telelőterülete Közép-Kínától Japánig terjed, de kóborló példányai gyakran előkerülnek Alaszkában és az Egyesült Államok más államaiban is. Európai előfordulása ritka, 2015-ig csak 32 megfigyelési adata volt, ezek több mint fele Svédországban és Finnországban. A kontinens középső és déli országaiban csak néhány alkalommal került elő a 19. század óta.

Mint írják, a tavalyi ősz azonban a madár eddig nem látott nagyságrendű "invázióját" hozta Európa északabbi térségeinek 12 országban, ahol 212 példány került távcső elé október 4. és november 6. között. A hazai madarász közösség tagjai ezt látva fokozottan figyelték a szürkebegyes élőhelyeket, de egyet se találtak.

Nagy megdöbbenést keltett ezért a sokak által keresett madár fotóinak szerdai feltűnése egy olyan közösségi oldalon, ahol a kezdő madarászok kérhetnek segítséget egy-egy általuk lefényképezett madárpéldány fajmeghatározásához. A megfigyelési hely pontos GPS koordinátáinak ismeretében csütörtök hajnalban mintegy hatvan, az ország egész területéről összesereglett madármegfigyelő látott neki az új madárfaj visszakeresésének, amelynek eredményeként ismét szem elé került a szürkebegy - áll a közleményben, amely kitér arra is: a madárról készült felvételek az MME oldalán (mme.hu) tekinthetőek meg.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.