Csillagászat

Földet Holddal fotózott a Mars-szonda

Lélegzetelállító felvétel a lebegő égitestekről.

2017.01.07 09:20ma.hu

A fotót a Mars Reconnaissance Orbiter szonda HiRISE kamerája készítette. A Mars körül keringő Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) tizedik évét is túllépte a planétánál, 2006. március 10-én állt körötte pályára, és azóta is vizsgálódik

NASA


A szonda precedens nélküli részletességgel vizsgálódik, adataival a kutatók figyelemmel tudják kísérni a dinamikus bolygót. Nevéhez fűződik igen sok fontos felfedezés, többek között a modern Mars bizonyos részein szezonálisan megjelenő vízfolyás friss felfedezése.

Mostanáig 264 terabitnyi tudományos adatot küldött haza, többet, mint az összes többi bolygóközi misszió együttesen. Megfigyeléseinek némelyikével a kutatók ki tudják értékelni a lehetséges landolási helyszíneket a későbbi robot és emberes misszióknak, mások folyamatosan segítenek megtervezni a még két működő marsi felderítő, az Opportunity és a Curiosity útját. Az MRO emellett létfontosságú kommunikációs kapocsként szolgál a két szonda és a földi irányítók között.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.