Gólyahír?

66 évesen újra költ a világ legöregebb madara

Visszatért a Midway-szigetekre, és kitartóan ül egyetlen új tojásán.

2016.12.15 17:01ma.hu
Fotó: Kristina McOmber / Kupu Conservation Leadership Program & USFWS

Visszatért a Midway-szigeteki vadrezervátumba és ismét tojást melegít a világ legöregebbjének tartott tengeri szárnyasa, a Wisdom nevű Laysan-albatrosz (Phoebastria immutabilis). A biológusok december elején látták az északnyugati Hawaii-szigetekhez tartozó atollcsoporton a becslések szerint 66 éves madarat.

Wisdom nemcsak a világ legöregebb tengeri madara, hanem a világ legöregebb vadon költő madara is. Bob Peyton, az amerikai Hal-és Vadvédelmi Szolgálat (US Fish and Wildlife Service, USFWS) projektvezetője közölte, hogy Wisdom több mint hat évtizede tér vissza rendszeresen a Midway-szigetekre, ami több százezer albatrosz költőhelye. Chandler Robbins ornitológus 1956-ban gyűrűzte meg őt, Robbins jelenleg 98 éves.

Wisdomnak több tucat fiókája volt már, és mivel az albatroszok ragaszkodnak költőhelyükhöz, idén is ugyanabban a fészekben melengeti egyetlen tojását, amelyet minden évben használ párjával, Akeakamaival. A tojó a költési időszakban 2-3 napig egyhuzamban ül a tojáson, majd ekkor váltja párja, hogy elrepülhessen táplálkozni, írja az USFWS blogja.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.