Tisztára Jurassic Park

Dinoszauruszfarkat találtak egy darab borostyánban

A fiatal tollas dinoszaurusz mintegy 99 millió évvel ezelőtt élhetett.

2016.12.09 12:12ma.hu

A fiatal állat végzete egyedülálló bepillantást adhat a kutatóknak a krétakorban élt tollas dinoszauruszok felépítésébe.

A rendkívüli leletet egy kínai szakember vette észre a mianmari piacon. A megkövesedett gyantadarabból ékszer készült volna, az eladó azt hitte, a benne lévő maradvány valamilyen növénytől származik.

Valójában egy dinoszaurusz farkának 36 milliémteres maradványát őrizte meg: csontot, húst, bőrt és tollakat. A dínó maga körülbelül 15 centiméteres lehetett.

A kutatók úgy sejtik, a farok egy két lábon járó, madárszerű maniraptorhoz tartozhatott.

A lelet tanulmányozása után megállapították, hogy a tollazat felszíne mogyoróbarna, alja világosabb vagy fehér volt, ezt a mintázatot hívják ellenárnyékolásnak.

Fotó: National Geographic

A szerzők szerint jól kivehetőek a még a farokhoz kötődő tollak, azt is meg lehet figyelni, milyen módon csatlakoznak hozzá, mikrométeres felbontásig vizsgálgatóak a formák, és a pigmentek elrendeződése a tollakon. A farokmaradvány nyolc csigolyát, lágyszövetet és tollakat őrzött meg kivételesen jó állapotban, három dimenzióban.

Az, hogy a gyantába ragadt a farka, nagy valószínűséggel végzetes volt a fiatal dinoszaurusz számára.

A farok anatómiája lehetővé tette, hogy a kutatók kizárják a madártulajdonost, mivel a lelet túlságosan hosszú és rugalmas, emellett nincsen benne a madaraknál a faroktollak megtámasztására kialakult, összenőtt csigolyákból álló képződmény.

A rendkívüli felfedezés a tollak evolúcióját is megvilágíthatja.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.