Csillagászat

Hexagon alakú vihar örvénylik a Szaturnuszon - videó

A Cassini űrszonda utolsó küldetésén a Szaturnusz északi féltekén egy különleges, hatszögű légörvényt fotózott.

2016.12.09 07:58ma.hu

A NASA Cassini űrszondája immár több mint egy évtizede kering a Szaturnusz körül. A bolygó legnagyobb holdja, a Titán melletti 125. elrepülés jelentette a küldetés utolsó felvonásának kezdetét. A Cassini 3158 km-re repült el a Titántól, ami elég volt ahhoz, hogy az űrszonda a gyűrűrendszer síkjával 60°-os szöget bezáró pályára álljon át, amelyen jövő áprilisig 20 keringést végez a Szaturnusz körül. Ezen az úgynevezett „gyűrűket súroló pályán” (ring-grazing orbits) amikor legközelebb jár a bolygóhoz, akkor 1000 km-re megközelíti a legkülső, F jelű gyűrűt.

Ezen az út során volt alkalma lefotózni a hatszögű légörvényt, melynek kellős közepén egy vihar tombol.

NASA

Az új pályán olyan holdak is "útba esnek", amelyek megközelítésére eddig nem volt lehetőség. A Cassini első célpontja december 18-án a Pandora nevű, mindössze 82 km-es holdacska lesz. A közvetlenül a gyűrűrendszer külső pereménél keringő Pandorát 13 800 km-re fogja megközelíteni.

A Cassini gyűrűket súroló pályáját és a várható eredményeket bemutató animáció

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.