Meteor Szibériában

Egy fényes tűzgömb száguldott át az égen - videó

A délnyugat-szibériai Hakaszföld lakói fényes tűzgömböt láthattak a kedd esti égbolton, amely egy pillanatra nappallá változtatta az éjszakát.

2016.12.07 12:52MTI

Néhány szemtanúnak sikerült megörökítenie a meteorit tűzcsóváját. A helyi idő szerint 18 óra 37 perckor (közép-európai idő – 12:37) észlelt jelenséget a legjobban Szajanogorszk városából lehetett látni.

“Először nem is tudtam, hogy mi történik. Hirtelen fény támadt. Nem volt olyan, mint nappal, de mégis nagyon fényes volt” – mondta az egyik szemtanú, Olga Szagalakova a Russia Today hírtelevíziónak.

“A közeli hegy felé tekintettünk, (…) hatalmas meteorit repült felette. Csóvája volt. Őszintén féltem, azt hittem, bomba” – tette hozzá Szagalakova.

A szemtanúk szerint az objektumot három-négy másodpercig lehetett látni, majd egy perccel később hatalmas csattanás hallatszott, ami a város sok helyszínén beindította az autóriasztókat.

A helyi fórumokon beindultak a spekulációk, amelyek meghibásodott rakétát és más baleseteket feltételeztek, de a hatóságok szerint a megfigyelt esemény természetes eredetű volt.

Viktor Grohovszkij, az Uráli Szövetségi Egyetem (URFU) professzora szerint a mostani meteorit sokkal kisebb volt a Cseljabinszk fölött 2013 februárjában megsemmisültnél, de lehet, hogy darabjait fel lehet majd kutatni. Hozzátette: ehhez pályájának pontos kiszámítása szükséges, ami hozzávetőleg egy napot vesz majd igénybe.

A TASZSZ szerint már ki is küldtek egy kutatócsapatot a potenciális landolási helyre.

A cseljabinszki meteorit hatóereje 500 ezer tonna TNT energiájával vetekedett. Az akkori robbanás miatt több mint ezren megsérültek, legtöbben a kitörő ablaküvegek szilánkjaitól.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.