Űrrepülés

Végre repül a Virgin Galactic új űrrepülőgépe

A VSS Unity két évvel a Branson-birodalom előző, halálos áldozatot is követelő katasztrófája után szállt fel.

2016.12.05 17:03ma.hu
Fotó: Virgin Galactic

Szabadon, minden segítség nélkül repült a Virgin Galactic új űrrepülőgépe. A VSS Unity két évvel azután szállt fel, miután a cég előző gépe tragikus balesetet szenvedett; a katasztrófában az egyik pilóta, Michael Alsbury is életét vesztette.

A tesztrepülést szombaton rendezték a Mojave-sivatag felett. AVSS Unityt "anyahajója", a WhiteKinightTwo (más néven WMS Eve) emelte a levegőbe. A gép rendben levált a hordozórepülőgéptől, majd tízperces vitorlázás után biztonsággal landolt a Virgin űrrepülőterének leszállópályáján.

Ez volt az ötödik tesztrepülése - de az első olyan, amelyet szabadon repülve, segítség nélkül teljesített. A teszt összesen 1 óra 20 percig tartott, a vitorlázás során a két pilóta, Mark Stucky és Dave Mackay 15 kilométeres magasságból hozták le a gépet; repülés közben a legnagyobb sebessége 740 km/h volt.

Az IFL Science híre szerint a brit milliárdos, Richard Branson által alapított magánűrtársaság szakemberei már nagyban készülnek az első hajtóműves tesztekre. Céljuk, hogy tehetős űrturistákat utaztassanak a sztratoszférán túlra, egy rövid, alig hatperces űrkirándulásért 250 ezer dollárt kérnek.



Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.