Gyász

Elhunyt a MiG-29-es egyik atyja

Életének 90. évében pénteken Moszkvában elhunyt Ivan Mikojan repülőgép-tervező, a MiG-29-es vadászgépek társkonstruktőre.

2016.11.26 08:30MTI
A Magyar Honvédség MiG-29 típusú vadászrepülőgépe égi őrjáraton a felhők felett, 2004-ben. MTI Fotó: H. Szabó Sándor

Ivan Mikojan 1953 óta dolgozott a MiG állami harcirepülő-vállalatnál, amelyet 1939-ben alapított a nagybátyja, Artyom Mikojan a másik névadóval, Mihail Gurevicsel együtt.

Az 1980-as években hadrendbe állított MiG-29-es a szovjet válasz volt az amerikai F-15-ös és F-16-os harci gépekre. A külföldön, így Magyarországon is rendszeresített modellt a Szovjetunió megszűnése után is gyártották Oroszországban és azt az orosz légierő még mindig használja. Több mint 1600 darab készült belőle.

Mikojan a MiG-29-es megalkotásáért kétszer kapott szovjet állami díjat.

Az elhunyt konstruktőr apja, Anasztasz Mikojan szovjet politikus volt, aki Lenin korától a korai Brezsnyev-éráig vezető tisztségeket töltött be. 1956-ban Mihail Szuszlovval együtt Budapesten tárgyalt az SZKP Politikai Bizottsága nevében, és ellenezte a szovjet fegyveres beavatkozást.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.