Csodálatos természet

Fantasztikus fotó a ritka szellemszivárványról

A lélegzetelállító természeti jelenséget Skóciában fényképezte le egy brit fotós.

2016.11.25 17:12ma.hu
Fotó: Melvin Nicholson

Ritka és titokzatos természeti jelenséget kapott lencsevégre nemrég egy brit természetfotós. Melvin Nicholson a skót felföldön túrázva örökített meg egy "szellemszivárványt".

"Lenyűgöző volt látni, és ritka szerencse, hiszen csak akkor látható, ha a nap a éppen a hátunk mögött van - mondta Nicholson a szivárványról. - Ráadásul a frissen hullott hó csak még gyönyörűbbé tette a látványt. Több volt, mint varázslatos, erre a napra hosszú ideig emlékezni fogok."

Azt tartják, hogy a "varázslat" az, amire még nem találtunk tudományos magyarázatot - de a szellemszivárványok születésének titkát szerencsére megfejtette már a tudomány.

A varázslatos természeti jelenséget "ködívként" is ismerik. Kialakulása nagyon hasonlít a szivárványéhoz - annyi különbséggel, hogy nem az esőcseppek, hanem a ködben levegő apróbb vízcseppek törik meg a nap sugarait. Ez okozza azt is, hogy a szellemszivárvány jóval fakóbb és halványabb, mint a mint azok a testvérei, amelyeket egy kiadós eső után láthatunk.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.