Bioterrorizmus

Génmanipulált szupervírusokkal támadhatnak a bioterroristák

Az amerikai elnök tudományos tanácsadói szerint az új génszerkesztő technológiák miatt újra kellene gondolni az USA védelmi stratégiáját.

2016.11.21 13:30ma.hu
Flickr

Az Egyesült Államok elnöki hivatalának tudományos és technológiai tanácsadó testülete azt javasolja Barack Obama amerikai elnöknek, hogy erősítse meg az ország bioterrorizmus elleni védelmét. A tudósok szerint az olyan új géneditáló módszerek megjelenése, mint a CRISPR, a laboratóriumi körülmények között előállított szintetikus DNS vagy a fejlett génterápia, nagyban növeli annak veszélyét, hogy ellenséges országok vagy terrorszervezetek szakemberei új, a jelenlegieknél is veszélyesebb biológiai fegyvereket fejlesszenek ki.

Amerikát komolyan fenyegeti a bioterrorizmus, ezért itt az ideje annak, hogy az elnök megtegye az ország és polgárainak megvédéséhez szükséges lépéseket - írták Obamának címzett levelükben a testület tagjai, akik szerint új biovédelmi stratégiára lenne szükség.

"A molekuláris biológiával, mikrobiológiával és virológiával foglalkozó kutatók egyetértenek abban, hogy a következő években alapvetően megváltozhatnak a biológiai természetű fenyegetések. Tovább súlyosbítja a helyzetet, hogy ezeknek a változásoknak egy részét lehetetlen megjósolni" - hangsúlyozta a testület, akik szerint az elnöknek kétmilliárd dollárt kellene elkülönítenie a költségvetésből a kapcsolódó kutatások finanszírozására.

Egy mesterséges járvány a Föld lakosságának tizedét kiirthatja

Világszerte egyre több kutató figyelmeztet arra, hogy a modern biotechnológiai módszerek segítségével új, a jelenlegieknél pusztítóbb vírusok és a gyógyszereknek ellenálló kórokozók állíthatók elő. Az olyan "génszerkesztő" technológiák, mint a CRISPR alkalmasak lehetnek például arra, hogy megváltoztassák egy vírus terjedési módját - képzeljük el, mekkora pusztítást okozhatna, ha a HIV a testnedvek helyett a levegőben terjedne -, vagy akár arra is, hogy olyan "szuper-kártevőket" állítsanak elő, amelyekkel teljesen kipusztíthatják a haszonnövényeket.

Az Oxfordi Egyetem kutatóinak tanulmánya szerint egy ember okozta mesterséges járvány akár a Föld lakosságának egytizedét is kiirthatná. Ráadásul már ma is megvannak azok a "tervrajzok", amelyek segítségével ki lehet fejleszteni ilyen kórokozókat. Nem véletlen, hogy Ray Kurzweil világhírű jövőkutató és Bill Joy technológiai szakember már egy évtizeddel ezelőtt felhívta a figyelmet arra, mekkora felelőtlenség volt, hogy az USA Egészségügyi Minisztériuma nyilvánosan elérhetővé tette az 1918-as influenzavírus, a rettegett "spanyolnátha" genomjának részletes leírását.

Obama tanácsadói nem ok nélkül aggódnak, és a szakértők szerint sajnos joggal tarthatnak attól is, hogy a regnáló amerikai elnök utódja, a januárban hivatalba lépő Donald Trump nem fordít majd kellő figyelmet a modern biológiai fegyverek jelentette fenyegetésre.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.