Piramis a piramisban

Ősi építményt fedeztek fel egy maja piramisban

Eddig ismeretlen, 10 méter magas, piramisszerű, ősi építményt fedeztek fel Kukulkán, a tollas kígyóisten piramistemplomában a maja-tolték romvárosban, Chichén Itzában mexikói kutatók.

2016.11.17 14:20MTI
hirdetés

Valószínűleg rámpa vagy lépcső, egy oltár és egy fal vagy oszlop, mondhatni egy kisebb méretű piramis lehet az – közölték a Mexikói Autonóm Nemzeti Egyetem (UNAM) szakértői. Az építményrészeket, amelyek az i.sz. 550-800 közötti időkből származnak, elektromos tomográf segítségével fedezték fel.

A Kukulkán piramis szakaszonként épült fel. A ma látható rész 1050 és 1300 között. Az 1930-as években felfedezett alsóbb építmény a 800 és 1000 közötti időszakból származik. Akkoriban a Yucatán-félszigeten élő maják keveredtek más közép-amerikai kultúrákkal.

A most felfedezett legalsó rész a tiszta maja korszakból eredeztethető. “Erről a korszakról csak kevés információval rendelkezünk” – mondta el Denisse Lorenia Argote régész.

Kukulkán pramisa (Fotó: AP)

Chichén Itzá Mexikó egyik legfontosabb régészeti helyszíne. A romváros 1988 óta szerepel az UNESCO világörökségi listáján. "Olyan, mint az egymásba illeszthető orosz baba. A nagy piramis alatt van egy másik, és az alatt egy harmadik" - mondta René Chávez projektkoordinátor a felfedést ismertető sajtóértekezleten.

Mexikó egyik legfontosabb régészeti helyszíne (Fotó: Rex)

A szakemberek szerint a piramisokat különféle okok miatt építették egymásba, például szerkezetének állagromlása, esetleg a társadalomban új vezető megjelenése miatt.

A régészek tavaly fedezték fel, hogy a Kukulkán piramistemplomot föld alatti folyózug fölé építették, amit sziklaréteg fed. Ezek a föld alatti folyók a Yucatán-félszigeten elterjedt kútszerű karsztképződményeket (cenote) kötik össze.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.